blikkenTijdens mijn vaste ritje in de auto naar het bos kwamen de beste nummers van het afgelopen jaar op de radio al weer voorbij. De tijd vliegt en dit hele jaar is vliegensvlug voorbij gevlogen. Tijd voor een terugblik op de ‘beste nummers’ van mijn jaar.

Met stipt op nummer één staat de geboorte van mijn eerste kleindochter Marly. Eerlijk is eerlijk aan het woord opa moest ik nog even wennen. Mijn associatie met het woord ‘opa’ was gelijk stoffig en oud. Nu besef ik dat dit natuurlijk onzin is en geniet ik met volle teugen van dit kleine knolletje.
Nog een gebeurtenis waar ik met een brede grijns aan terugdrenk is de Giro d'Italia van afgelopen zomer. Apeldoorn kleurde roze en Poppe kon niet achterblijven. Binnen een mum van tijd schilderden we samen met familie en vrienden de volledige gevel van Poppe in de Giro-roze verf. Met een kwast in de hand de ladder op en gaan. Wat een feest!
Een ander feestje vierden we afgelopen oktober, het 33 jarig bestaan van Poppe. Met een 7-gangen menu vierden wij deze speciale verjaardag samen met heel veel enthousiaste gasten. Ook een mooi moment om niet snel te vergeten. De kids namen die maand de column over. Bedankt kinders voor de complimenten over mijn opvoedkwaliteiten.
En als kers op de taart kreeg Poppe dit jaar een mooi rapportcijfer van dagblad de Stentor. Een 8.1 welteverstaan. Daar zijn we trots op. Wat een compliment en wat een mooie afsluiter van dit jaar. Samen met jullie willen we het jaar op een knallende manier afsluiten. Daarom pakken we nog één keer (nou ja wat betreft 2016) uit met een vijfgangen surprise menu! Laat je met dit menu maar liefst vijf keer verrassen voor slechts 32,50.

Tot snel, dan blikken we samen terug.
Bon apetit,
Gerard Knol

December 2016

Herfst900x450Wat een feestje, Poppe 33 jaar! Allereerst wil ik iedereen bedanken voor de felicitaties en voor de enthousiaste reacties op het 7-gangenmenu. Ik heb genoten van de drukte, de gezelligheid en de chaos in de keuken. Mede dankzij de vele (vaste) gasten heeft Poppe haar 33ste verjaardag kunnen vieren. Bedankt!

Na de feestvreugde van afgelopen maand duik ik deze maand het wildseizoen weer in. Het is donker, koud en nat buiten. We kunnen niet om de herfst heen. Maar dat geeft niets, want de herfst heeft ook zijn charme. Hert, paddenstoelen, wildzwijn, fazant, veenbessen, houtduif en truffel. Gure wind, warme haard, goed glas wijn. Hoewel feitelijk het hele jaar door wild kan worden gegeten, spreken we in Nederland toch van een wildseizoen. Vanaf 15 oktober is het toegestaan om op de meeste Nederlandse wildsoorten te jagen. En laten we eerlijk zijn: wild is het lekkerst als het buiten guur is. Dankzij het herfstweer kijk ik al weken uit naar een lekker potje Hollandse kost. Geen poespas, gewoon genieten van een mals stuk vlees in een goede saus samen met familie en vrienden.
En dat is precies wat ik in gedachten heb voor het menu van de maand november. Vijf verschillende gerechtjes waarin verschillende soorten wild centraal staan. De dames en heren van de bediening serveren er een passende wijn bij.
Trek de regenjas aan, maak een lange boswandeling en proef de smaken van de herfst bij Poppe.

Bon appetit,
Gerard Knol

November 2016

KnolkroostDeze maand doen we het even anders dan gebruikelijk. We geven vaders een maandje column rust en de kinderen Knol nemen het voor één keertje over. Het Knollen kroost bestaat uit drie, maar als we heel eerlijk zijn, zijn we pas compleet met z’n vieren. We hebben er namelijk nog een grote zus bij. En dat is Poppe. Ze was er als eerste en blijft misschien wel als laatste over. Ze is een bijzondere zus, die een behoorlijke invloed op ons heeft gehad en daarom willen wij haar verjaardag niet ongestoord voorbij laten gaan. In oktober bestaat Poppe namelijk 33 jaar!

Poppe speelt een grote rol in ons leven. Jasper ging als kleine jongen al mee op inkoop bij de Hanos. Met vaders in de Renault 5. Dat was een avontuur. Op de heenweg was de Renault nog comfortabel, op de terugweg was het proppen geblazen. Tussen alle gekochte goederen in was kleine Jasper nauwelijks terug te vinden. Later, toen Kristel en Vincent groot genoeg waren, mochten zij ook mee op Hanos-avontuur. Met z’n allen klommen we op een kar en scheurden we de Hanos door. Als we ons redelijk hadden gedragen, dan mochten we het Hanos-rondje uitbreiden en door scheuren naar de snoepafdeling. U begrijpt: één groot feest!

Poppe staat centraal in ons gezin of we nou willen of niet. Ze is een bijzonder gezinslid, iemand die we niet meer willen missen. Petje af voor vaders opvoedkwaliteiten trouwens. Onze grote zus heeft om veel aandacht gevraagd: ontwikkelen, bijstellen, stabiel houden en creëren. En dat al 33 jaar lang. Soms is het best lastig om een grote zus te hebben die veel tijd vraagt. Maar wij krijgen er ook veel voor terug. Poppe is voor ons de plek waar wij regelmatig een bak koffie komen halen en komen bijkletsen met Knol. Het is de plek waar wij met kerst tientallen pakjes inpakken voor de Kerstman. Het is de plek waar wij onze vader zien knallen met passie, in zijn witte koksbuis, achter zijn pannen. Al 33 jaar buffelt Poppe door, daar zijn wij enorm trots op en dat mag best gevierd worden. Daarom pakken we deze maand uit met het verjaardagsmenu: een feestelijk zeven gangen menu voor 33 euro!

Bon appétit,

Het Knollen kroost
Oktober 2016

vGoghEen tijdje terug organiseerden wij, met de familie,een knollendagje. Met z’n allen op pad naar het Kroller Muller museum. Samen crossen op de welbekende witte fietsjes door het park de Hoge Veluwe. Een mooie combi van kunst en beweging. In het museum ging mijn aandacht vooral uit naar de werken van Vincent van Gogh. De verschillende fases van zijn leven zijn terug te vinden in zijn werken, waardoor er weer verschillende stijlen zijn ontstaan. Fascinerend.
Terug op de witte fiets, met een hoofd vol inspiratie, bedacht ik dat het tijd is voor nieuwe kunst aan de muur. In restaurant Poppe hangen nu, na verschillende exposities van verschillende kunstenaars, weer onze eigen schilderijen. Poppe is een geschikte ruimte om werken te exposeren. Dit brengt naast vernieuwing in het interieur, ook een mogelijkheid voor kunstenaars om hun werk aan het publiek te tonen.

Tijdens een wandeling in het bos kwam ik Arie Otten tegen, beeldend kunstenaar uit Apeldoorn. Hij vertelde over de Apeldoornse kunstenaar Enrico Nieuwenhuis. Een interessante man met een nog interessanter verhaal. Enrico maakt kunst vanaf zijn veertiende, gaf toe aan zijn groeiende vrijheidsdrang en doorkruiste al liftend Europa. Alsof dat nog niet genoeg was belandde de avonturier via Mexico in Amerika, waar hij tien jaar als vrachtwagenchauffeur werkzaam was. Een rijdende kunstenaar? Precies. Vanachter het stuur van zijn vrachtwagen reed Enrico door de meest indrukwekkende landschappen van de VS. Dat leverde hem, net als ik op die witte fiets, een hoofd vol inspiratie op.
Enrico maakt puur abstract werk, maar hij slaagt erin om met eenvoudige beeldmiddelen, gevoelens en ervaringen over te dragen. En dat is precies waar ik naar op zoek was. Het werk van Enrico is vanaf vandaag te bewonderen bij Poppe. Een extra toevoeging tijdens een smaakvol diner. Deze maand staat daarom het speciale kunstmenu centraal. Kijk, proef en geniet!

Bon appetit,
Gerard Knol

september 2016

IJsvogelDeze maand staat vis centraal bij restaurant Poppe. Het eten van vis is gezond, dat weten we. De visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Met mijn onregelmatige leefstijl kan ik wel wat van die visvetzuren gebruiken. Het Voedingcentrum adviseert volwassenen om twee keer per week vis te eten. Waarvan één keer vette vis, zoals zalm, makreel of haring. Twee keer per week een visje eten schiet er, ook bij mij, nog wel eens bij in.

De kwaliteit van vis verschilt per seizoen. Op een speciale visagenda staat precies aangegeven wanneer welke vis op zijn best is. De Skrei uit Noorwegen is op dit moment bijvoorbeeld lastig te verkrijgen. Deze vis is het lekkerst in het voorjaar. Gelukkig blijven er genoeg mooie vissoorten over voor de zomerperiode. Zoals de tonijn, die wij standaard hebben opgenomen in onze menukaart. De viskalender van 2016 is met minimaal speurwerk gemakkelijk te vinden op het internet. Misschien leuk om zelf eens kijkje te nemen?

Speciaal voor de maand augustus heb ik een driegangen vissersmenu samengesteld. Als hoofdgerecht heb ik gekozen voor tong. Het is een prachtige vis om mee te werken. Het visvlees is stevig maar tegelijkertijd ook zacht en sappig. Tong is het gehele jaar door verkrijgbaar maar de kwaliteit is op zijn best van juni tot en met januari. In de overige maanden schiet de tong het meeste kuit en dat doet de vleeskwaliteit niet ten goede.
Naast de tong maakt de visserssalade als voorgerecht en het wisselende dessert het menu compleet. Speciaal voor de visliefhebbers, of voor de mensen die hun visvetzuren net als ik op pijl willen houden, is het driegangen vissersmenu de gehele maand augustus te bestellen voor €32,50.

Kom die vis vangen en geniet.

Bon appétit!
Gerard Knol
augustus 2016

gintonicOp 21 juni is de zomer echt begonnen. Een drankje kan daar wat mij betreft niet bij ontbreken. Ik kan zelf een goed glas wijn waarderen maar een cocktail op zijn tijd vind ik helemaal niet vervelend. Ook de gast omarmt de cocktail steeds vaker. In navolging van Engeland en Amerika zien we ook in Nederland het aantal kwaliteitscocktailbars groeien en het aanbod van cocktails binnen bars, restaurants en hotels stijgen. Reden genoeg om met de Poppe crew een cocktailworkshop te volgen. De Hanos organiseerde een twee uur durende cocktailworkshop, waar we kennis hebben gemaakt met de nieuwe cocktailtrends.

En bitter it is. Dus u kunt gerust nog een tijdje blijven genieten van een cocktail met gin. De gin-tonic blijft deze zomer populair. Sterker nog, hij wordt alleen maar populairder. Nieuwe gins komen bijna wekelijks op de markt. En ook het aantal bijzondere tonics stijgt. Nieuw is de mix gin met vermout. De vermout is een wijn met suiker, extra kruiden en alcohol versterkte wijn. Door de gin met de vermout te mixen ontstaat de gin Delight: een cocktail met gin, witte vermout, suikerwater en wat tonic voor het bittertje. We schenken hem in mooi glaswerk, met voldoende ijs en bijzondere garneringen.
Dankzij de tips en tricks van de workshop is een nieuwe cocktailkaart ontstaan. Hierop staan verschillende trendy cocktails, de klassiekers zoals de Amerikano maar ook aan de alcohol vrije cocktail is gedacht.
Combineer een verfrissende cocktail van onze kaart met het nieuwe zomermenu: drie gangen voor slechts 29,50. Vier de zomer!

Bon appétit!
Gerard Knol
Juli 2016