Op strooptocht

parkeren

Mocht u mij een keer missen in de keuken bij Poppe, dan ben ik wellicht op strooptocht. Niet om te roven of te plunderen maar om ideeën op te doen. Hup de auto in en het land door. Op zoek naar nieuwe of al langer bestaande horecazaken. Ik ritsel één van mijn kinderen als metgezel, of we maken er een familie-uitje van en  gaan met z`n allen op jacht om nieuwe smaken, gerechten en ambiances te ontdekken.

Zo belande ik een aantal weken geleden in Amsterdam. Na het lezen van een artikel in een magazine over een nieuw restaurant begon mijn jagersinstinct op te borrelen. Toevallig had ik een vrije zondag, dus reserveren maar. Op het moment dat ik de auto in wilde stappen op weg naar de hoofdstad, begon het bij Poppe behoorlijk gezellig te worden. Een chef laat zijn zaak nooit in de steek, dus koksjas aan over mijn uitgaanspakkie en even knallen. Een uurtje later zat ik alsnog met dochterlief in de auto richting 020.

Eenmaal in Amsterdam aangekomen begon de zoektocht naar een parkeerplek. Het voorgerecht konden we wel overslaan want die kosten waren we al kwijt.  Zestien euro voor een parkeerplek, het moet niet gekker worden.  Maar het restaurant maakte het meer dan goed. Na een vriendelijk ontvangst en een heerlijk aperitief, een flink glas gin-tonic met framboos en grapefruit, schoven we aan tafel.
En dat beviel uitstekend. Het eten was heerlijk. Verassende gerechten met goede smaakcombinaties. Ik reed goedgemutst terug naar Apeldoorn met een hoofd vol inspiratie. Missie geslaagd!

Daarom introduceren we deze maand bij Poppe een nieuw menu geïnspireerd op mijn Amsterdamse strooptocht: Amsterdamse Nieuwe, een wisselend drie of vier gangenmenu met invloeden vanuit onze hoofdstad.  Ook de Amsterdamse cocktail staat deze maand bij ons op de kaart. 

Bon appétit!
Gerard Knol

maart 2016

40 Jaar

birthdaycakeToen ik als 15 jarig broekie op mijn omafiets door de Zwolse arbeidsbuurt slingerde, op weg naar mijn bijbaantje als afwasser bij Restaurant Poppe, had ik nooit gedacht dat ik 40 jaar later mijn eigen toko zou runnen. Poppe Zwolle bestaat deze maand 40 jaar, dat is een felicitatie en een terugblik waard.
Voordat ik op mijn omafiets stapte keek ik mijn moeder onzeker aan en vroeg ik haar: ‘Ma, kan ik dat wel? Werken in een restaurant? Ik ben zo klein.’ Mijn moeders antwoord zal ik nooit vergeten: ‘Ach jongen, het meeste werk is dicht bij de grond.’ Niet lullen maar poetsen dus. Een mentaliteit waar ik mee opgroeide en die ze ook bij Poppe Zwolle hanteerde. Bikkelen, gas geven en niet opgeven. Deze mentaliteit heb ik mij door de jaren heen behoorlijk eigen gemaakt. Maar Poppe Zwolle blijft bijzonder voor mij. 40 jaar, van harte gefeliciteerd collega`s!

Ook Poppe Zwolle blikt terug met een kalender vol met mooie foto`s van producten én het geheime recept van de Poppe olijf.  De dressing voor deze olijf is per ongeluk ontstaan tijdens mijn geklooi met kokkels. Het bleek een succes en de potten olijven vlogen de deur uit. Achterhaal de kalender en u kunt zelf aan de slag. Geen zin in geklooi? Wij verkopen de potten van 500 gram, deze maand voor vijf euro.
Die pot met olijven is misschien ook een leuk idee voor Valentijnsdag? Of verras uw geliefde met een Sharing dinner: Een diner voor twee met drie verschillende hoofdgerechtjes en een glas wijn p.p. voor slechts 40 euro. Liefde gaat tenslotte door de maag. Al andere plannen met Valentijnsdag? Geen paniek! Sharing dinner kan bij ons de gehele maand februari.

Bon appétit!
Gerard Knol

februari 2016

Goede voornemens

Columnjan 04900x450Een aantal weken geleden stonden we nog als team te knallen in de decembermaand. Het maken van het kerstmenu, het inpakken van cadeautjes, karrenvol producten inladen en verwerken om voor ieder wat moois te bereiden in deze feestelijke maand. Iedereen heeft hard gebikkeld en zich ingezet tijdens deze drukke maar gezellige periode. In deze column dus een speciaal bedankje voor het hele Poppe team! Na de kerst mochten wij met z`n allen nogmaals de slingers op hangen, dit maal niet voor ons zelf, maar voor een bijzondere partij. Heel Poppe op z`n kop om voor een Abraham een onvergetelijk feest te verzorgen. Inclusief de mooiste wijnen, de oesterkoning, een DJ, valet parking en natuurlijk een overvloed aan eten.

We hebben de kerstdrukte overleefd, de champagne geknald, de roes uitgeslapen en dan is het opeens 1 januari. Een dag waarop iedereen elkaar geluk, voorspoed en gezondheid wenst. En niet te vergeten vol trots het lijstje met goede voornemens door neemt. Aan de lijn hoef ik niet te doen, koken blijkt topsport, dus van kerstkilo`s heb ik geen last. Mijn zwakte is de sigaret. Ik verafschuw dat ding, dus ik ga proberen hem dit jaar niet meer op te steken. Maar ook ik besef mij maar al te goed hoe goede voornemens in de meeste gevallen aflopen. Dus laten we ze vooral niet te serieus nemen. Met een extra schepje humor en positiviteit komt het zeker goed (en anders komen we er sowieso een heel eind mee.)
Om dit jaar smakelijk te beginnen hebben wij de hele maand januari het zes gangen nieuwjaarsmenu voor €32, 50 per persoon.

De beste wensen en bon appétit!
Gerard Knol

Januari 2016

Jinglerock in de keuken

Column 04900x450Gezellig met de hele familie aan de warme choco, cadeautjes onder de boom en ontspannen. Naast de verplichte familiebezoekjes hoeft niets en mag alles. Zo zien de feestdagen voor de meeste van ons eruit. Voor mij als chef-kok zit dat er niet in. Als ik aan de feestdagen denk, dan denk ik vooral aan alles wat ik nog moet doen. Maar ik klaag niet want voor mij is een restaurant runnen de mooiste kerst die ik me kan wensen.
Kerstinkopen doen, de zaak gezellig maken, speciale menu’s samenstellen en de keukenbrigade voorbereiden op een toptijd, dat is voor mij kerstmis. Uitbuiken en indutten komt later wel. Ook dit jaar pakken we uit en organiseren we tijdens de kerstdagen zowel in de middag als in de avond  een kerstdiner.
Er is veel te doen maar ik sta er niet alleen voor want tijdens de feestdagen is de keukenbrigade mijn familie. Het schept een band om juist in deze periode samen te zijn en hard te werken. We zijn extra gespannen omdat we elke klant het bijzondere kerstgevoel mee willen geven. Kerst staat voor saamhorigheid en hoe mooi is het als die saamhorigheid terug te vinden is in de keuken?  In de keuken waar de wildbouillon staat te pruttelen, waar de fazant, eend en haas ambachtelijk worden bereid en waar we tussen het harde werken door heel hard meezingen met Jingle Bells.

De kerstboom is opgetuigd, de tafels zijn gedekt en de open haard gloeit. Wij zijn er klaar voor, u hoeft alleen maar aan te schuiven en te genieten.

Fijne feestdagen en bon appétit!
Gerard Knol 

December 2015

De herfst: een uitbundig feestje

Column 03900x450De herfst is misschien wel het mooiste seizoen van het jaar. Windvlagen, stormbuien, de kleuren, de geuren. De vele paddenstoelen , van oesterzwam tot zwavelkop.
Dagelijks slenter ik  door het bos met mijn twee labradors Soes en Chef. Van de gebaande paden af, dwars door de wildernis. Voor de oudste van de twee is dit een zware beproeving. Chef struikelt over boomstronken en los liggende takken terwijl die kleine Soes enthousiast rond rent. Ik geniet van de stilte en de pracht. Verwonder me over de vele paddenstoelen. Ik zoek ze op, kijk of ik ze herken maar laat ze netjes staan. Ik koop ze gewoon gecontroleerd bij de groothandel. Voor een chefkok is de herfst een feestje. Het wildseizoen, de wijnen die weer voller en zwaarder mogen en de vele najaarsgroenten die prachtig kleuren in de gerechten.

Toch schijnen mensen massaal depressief te worden in de herfst. In de herfst kunnen we er namelijk niet meer om heen: de zomer is nu echt voorbij en daar is voor velen niets leuks aan. Maar bekijk het positief, de dagen worden korter en daarmee de avonden des te langer. Wild op tafel, een volle wijn erbij, haardje aan. Wat wil een mens nog meer?
Een goed geprijsd en bereid Jagersmenu misschien?
Dit menu kunt u zelf samenstellen en uitbreiden van drie tot vijf gangen. Wat dacht u van de boswandeling: hazenrugfilet, hert en eendenborst met een crème van schorseneren en saus van kweekpeer en basilicum? Ook in het vernieuwde Happy Hour menu is wild verwerkt. Kom proeven en geniet net zo veel van de herfst als ik.

Bon appétit!
Gerard Knol

November 2015

Poppe is jarig: En wie jarig is, trakteert!

Column 01900x450Restaurant Poppe bestaat in oktober 32 jaar. Speciaal voor u hebben wij een verjaardagsmenu samengesteld. De gehele maand oktober kunt u het 7-gangen verjaardagsmenu bestellen voor slechts 32 euro.

32 jaar, ik ben dus een oude rot in het vak, dat is confronterend om toe te geven. 38 jaar geleden begon ik als jong broekie in de afwas bij restaurant Poppe Zwolle. Zwoegen in het sop met de boeren theedoek over de schouder.
Zes jaar later opende Poppe haar tweede restaurant in hartje Apeldoorn. Ik werd chef-kok en heb in 1989 de exploitatie overgenomen. Dat was een grote stap. Het runnen van een eigen zaak, verantwoordelijk zijn en bereid zijn om keihard te werken. Het is een manier van leven en dat moet je leuk vinden. Vaak gaat het goed, dan zit de zaak vol en voel ik me de koning te rijk. Soms gaat het minder, dan zijn de kosten hoger dan de inkomsten en is het de kunst om door te gaan. Creatief zijn en nog harder werken, dat is ondernemen.

In die 32 jaar is er veel veranderd. Er zijn meer horecabedrijven bijgekomen in verschillende genres. Ook Poppe is niet stil blijven staan. De capaciteit van het restaurant is verdubbeld, het interieur heeft vele make-overs ondergaan maar de open keuken is altijd prominent gebleven.
Samen met een gedreven team de zaak runnen vanuit die open keuken is het mooiste wat er is. En dan kan ik wel een oude rot in het vak zijn, maar ik blijf stralen achter dat fornuis tot ik niet meer op mijn benen kan staan.

Bon appétit!
Gerard Knol

Oktober 2015