Summer

De zomer is eindelijk in aantocht. De temperatuur stijgt langzaam hopelijk zal de zon overuren gaan draaien. We hebben de afgelopen weken al een beetje kunnen proeven van het mooie zomerweer. Wat een heerlijke zomerse dagen zaten er tussen, ideaal terras weer! Maar met de zon, een drankje en een goed gerecht was ik nog niet tevreden. Het decor van het Poppe terras was aan een opfrisbeurt toe. Mijn groene vingers ontbreken dus schakelde ik Robert Exoo in om het terras vakantieproef te maken. Dat heeft goed uitgepakt. Naast de mooie bloemen en planten is het terras ook een nieuwe buitenbar en een Green Egg barbecue rijker.

De stijgende temperatuur is niet alleen goed voor mijn terras maar ook voor de kreeften. Het kreeftseizoen is namelijk weer van start gegaan. Als de temperatuur van het water weer gaat stijgen ontwaken de kreeften uit hun winterslaap en kunnen de vissers hun slag slaan. Dat is goed nieuws voor mij want kreeft is een prachtig product om mee te werken. Het vlees van de kreeft is verdeeld over het hele lichaam. Ieder stukje heeft zijn eigen smaak, van de scharen tot de staart. De staart is mijn favoriete onderdeel. Vanwege de verschillende smaken zijn er vele bereidingen mogelijk met dit smaakvolle schaaldier. Daarom heb ik speciaal voor de maand juni het lobstermenu samengesteld. Een drie gangenmenu voor 29,50 per persoon, waarin kreeft de boventoon voert. Geniet van het lobstermenu op ons vernieuwde terras en vier de zomer!

Bon Appétit!
Gerad Knol
Juni 2016

citroen

We hebben versterking in de keuken. Ik zou onze nieuwe machine kunnen introduceren als nieuwe werknemer, want door de diversiteit aan mogelijkheden lijkt  dit knappe staaltje technologie wel een halve kok. De keukenbrigade was in zijn nopjes toen de pakketdienst hem kwam afleveren. Alle koks verzamelden zich direct achterin de keuken om hem te testen. Hier had ook de bediening haar voordeel mee want zij werden direct getrakteerd op een home made citroensapje. De Thermomix, is nu al een man naar mijn hart. Hij verrast ons met al zijn mogelijkheden. Met dit ding kunnen we hakken, mixen, snijden, sudderen en stomen als een tierelier. Voedingstoffen blijven behouden en door te werken met natuurlijk producten zijn we verzekerd van een diner zonder toegevoegde stoffen die het vaak niet gezonder maken. De keukenbrigade is nu al druk aan het brainstormen over alle mogelijkheden en nieuwe recepten. Een mooie nieuwe impuls van creativiteit.  Door de populariteit van deze nieuwe machine heb ik er alleen nog maar naar kunnen kijken. Misschien moet ik een pooltje maken zodat we kunnen rouleren?  

Niet alleen in de keuken wordt hard gewerkt maar ook op ons terras. Hij wordt klaargestoomd voor de zomer. Dat wordt straks genieten van een lekker zonnetje,  goede gerechten en wie weet het frisse citroen drankje?

Naast alle werkzaamheden heb ik mij de afgelopen maand ook verdiept in vegetarische gerechten. Hier wil ik jullie graag van laten genieten. Daarom deze maand een speciaal vijf gangen menu voor €32.50 p.p. uiteraard helemaal vegetarisch.  En omdat ik de brigade heb getrakteerd, kan ik de moeders op Moederdag niet overslaan. Op zondag 8 mei serveren wij, speciaal voor deze kanjers, een etagèrelunch voor 17,50 p.p. Kom genieten!

Bon appétit!
Gerard Knol
Mei 2016

beagle
De maandag, is voor de meeste van ons de dag die we het liefst willen overslaan. De dag dat het weekend echt voorbij is en de werkweek weer begint. Voor mij is de maandag het begin van mijn eendaagse weekend. Ik draai mij vaak nog een keer om voordat ik onder het vergiet ga staan. Drink een bak koffie en pak het krantje er bij. Ondertussen staan de twee viervoeters te popelen om uit te gaan dus schiet ik in mijn jas, trek mijn laarzen aan en op naar het bos.

De oudste viervoeter lever ik na de boswandeling thuis weer af. Hij gaat verder waar ik mee begonnen was en zoekt zijn mandje nog eens op. Met de jongste ga ik op pad naar de honden training. Goed voor de hond maar misschien nog wel beter voor mij. Want wie denkt dat alleen Sous aan de slag moet heeft het mis. Op de hei gaan we samen aan het werk. Die kleine rent rond, en ik ben vooral diegene die zijn kop er bij moet houden. Als de training iets minder gaat heeft het voornamelijk met mijzelf te maken. Het geven van de juiste signalen is nog een hele klus. Maar meestal cross ik na afloop met een voldaan gevoel of met punten van verbetering terug naar huis.

‘s Avonds druppelen de kids één voor één binnen om gezamenlijk lekker te tafelen. De ene keer thuis de andere keer uit. Op deze manier ben ik weer helemaal opgeladen voor een nieuwe werkweek want na de maandag kan die pas echt goed beginnen.
En die werkweek kan voor u ook goed beginnen of goed bij ons afsluiten met het vernieuwde Happy hour menu. Een 3-gangen keuzemenu voor 29,50 p.p. Bestelt u voor 18.30 uur? Dan betaalt u slechts 26,50!

Bon appétit!
Gerard Knol

April 2016

parkeren

Mocht u mij een keer missen in de keuken bij Poppe, dan ben ik wellicht op strooptocht. Niet om te roven of te plunderen maar om ideeën op te doen. Hup de auto in en het land door. Op zoek naar nieuwe of al langer bestaande horecazaken. Ik ritsel één van mijn kinderen als metgezel, of we maken er een familie-uitje van en  gaan met z`n allen op jacht om nieuwe smaken, gerechten en ambiances te ontdekken.

Zo belande ik een aantal weken geleden in Amsterdam. Na het lezen van een artikel in een magazine over een nieuw restaurant begon mijn jagersinstinct op te borrelen. Toevallig had ik een vrije zondag, dus reserveren maar. Op het moment dat ik de auto in wilde stappen op weg naar de hoofdstad, begon het bij Poppe behoorlijk gezellig te worden. Een chef laat zijn zaak nooit in de steek, dus koksjas aan over mijn uitgaanspakkie en even knallen. Een uurtje later zat ik alsnog met dochterlief in de auto richting 020.

Eenmaal in Amsterdam aangekomen begon de zoektocht naar een parkeerplek. Het voorgerecht konden we wel overslaan want die kosten waren we al kwijt.  Zestien euro voor een parkeerplek, het moet niet gekker worden.  Maar het restaurant maakte het meer dan goed. Na een vriendelijk ontvangst en een heerlijk aperitief, een flink glas gin-tonic met framboos en grapefruit, schoven we aan tafel.
En dat beviel uitstekend. Het eten was heerlijk. Verassende gerechten met goede smaakcombinaties. Ik reed goedgemutst terug naar Apeldoorn met een hoofd vol inspiratie. Missie geslaagd!

Daarom introduceren we deze maand bij Poppe een nieuw menu geïnspireerd op mijn Amsterdamse strooptocht: Amsterdamse Nieuwe, een wisselend drie of vier gangenmenu met invloeden vanuit onze hoofdstad.  Ook de Amsterdamse cocktail staat deze maand bij ons op de kaart. 

Bon appétit!
Gerard Knol

maart 2016

birthdaycakeToen ik als 15 jarig broekie op mijn omafiets door de Zwolse arbeidsbuurt slingerde, op weg naar mijn bijbaantje als afwasser bij Restaurant Poppe, had ik nooit gedacht dat ik 40 jaar later mijn eigen toko zou runnen. Poppe Zwolle bestaat deze maand 40 jaar, dat is een felicitatie en een terugblik waard.
Voordat ik op mijn omafiets stapte keek ik mijn moeder onzeker aan en vroeg ik haar: ‘Ma, kan ik dat wel? Werken in een restaurant? Ik ben zo klein.’ Mijn moeders antwoord zal ik nooit vergeten: ‘Ach jongen, het meeste werk is dicht bij de grond.’ Niet lullen maar poetsen dus. Een mentaliteit waar ik mee opgroeide en die ze ook bij Poppe Zwolle hanteerde. Bikkelen, gas geven en niet opgeven. Deze mentaliteit heb ik mij door de jaren heen behoorlijk eigen gemaakt. Maar Poppe Zwolle blijft bijzonder voor mij. 40 jaar, van harte gefeliciteerd collega`s!

Ook Poppe Zwolle blikt terug met een kalender vol met mooie foto`s van producten én het geheime recept van de Poppe olijf.  De dressing voor deze olijf is per ongeluk ontstaan tijdens mijn geklooi met kokkels. Het bleek een succes en de potten olijven vlogen de deur uit. Achterhaal de kalender en u kunt zelf aan de slag. Geen zin in geklooi? Wij verkopen de potten van 500 gram, deze maand voor vijf euro.
Die pot met olijven is misschien ook een leuk idee voor Valentijnsdag? Of verras uw geliefde met een Sharing dinner: Een diner voor twee met drie verschillende hoofdgerechtjes en een glas wijn p.p. voor slechts 40 euro. Liefde gaat tenslotte door de maag. Al andere plannen met Valentijnsdag? Geen paniek! Sharing dinner kan bij ons de gehele maand februari.

Bon appétit!
Gerard Knol

februari 2016

Columnjan 04900x450Een aantal weken geleden stonden we nog als team te knallen in de decembermaand. Het maken van het kerstmenu, het inpakken van cadeautjes, karrenvol producten inladen en verwerken om voor ieder wat moois te bereiden in deze feestelijke maand. Iedereen heeft hard gebikkeld en zich ingezet tijdens deze drukke maar gezellige periode. In deze column dus een speciaal bedankje voor het hele Poppe team! Na de kerst mochten wij met z`n allen nogmaals de slingers op hangen, dit maal niet voor ons zelf, maar voor een bijzondere partij. Heel Poppe op z`n kop om voor een Abraham een onvergetelijk feest te verzorgen. Inclusief de mooiste wijnen, de oesterkoning, een DJ, valet parking en natuurlijk een overvloed aan eten.

We hebben de kerstdrukte overleefd, de champagne geknald, de roes uitgeslapen en dan is het opeens 1 januari. Een dag waarop iedereen elkaar geluk, voorspoed en gezondheid wenst. En niet te vergeten vol trots het lijstje met goede voornemens door neemt. Aan de lijn hoef ik niet te doen, koken blijkt topsport, dus van kerstkilo`s heb ik geen last. Mijn zwakte is de sigaret. Ik verafschuw dat ding, dus ik ga proberen hem dit jaar niet meer op te steken. Maar ook ik besef mij maar al te goed hoe goede voornemens in de meeste gevallen aflopen. Dus laten we ze vooral niet te serieus nemen. Met een extra schepje humor en positiviteit komt het zeker goed (en anders komen we er sowieso een heel eind mee.)
Om dit jaar smakelijk te beginnen hebben wij de hele maand januari het zes gangen nieuwjaarsmenu voor €32, 50 per persoon.

De beste wensen en bon appétit!
Gerard Knol

Januari 2016