Tussen kunst en pannen

vGoghEen tijdje terug organiseerden wij, met de familie,een knollendagje. Met z’n allen op pad naar het Kroller Muller museum. Samen crossen op de welbekende witte fietsjes door het park de Hoge Veluwe. Een mooie combi van kunst en beweging. In het museum ging mijn aandacht vooral uit naar de werken van Vincent van Gogh. De verschillende fases van zijn leven zijn terug te vinden in zijn werken, waardoor er weer verschillende stijlen zijn ontstaan. Fascinerend.
Terug op de witte fiets, met een hoofd vol inspiratie, bedacht ik dat het tijd is voor nieuwe kunst aan de muur. In restaurant Poppe hangen nu, na verschillende exposities van verschillende kunstenaars, weer onze eigen schilderijen. Poppe is een geschikte ruimte om werken te exposeren. Dit brengt naast vernieuwing in het interieur, ook een mogelijkheid voor kunstenaars om hun werk aan het publiek te tonen.

Tijdens een wandeling in het bos kwam ik Arie Otten tegen, beeldend kunstenaar uit Apeldoorn. Hij vertelde over de Apeldoornse kunstenaar Enrico Nieuwenhuis. Een interessante man met een nog interessanter verhaal. Enrico maakt kunst vanaf zijn veertiende, gaf toe aan zijn groeiende vrijheidsdrang en doorkruiste al liftend Europa. Alsof dat nog niet genoeg was belandde de avonturier via Mexico in Amerika, waar hij tien jaar als vrachtwagenchauffeur werkzaam was. Een rijdende kunstenaar? Precies. Vanachter het stuur van zijn vrachtwagen reed Enrico door de meest indrukwekkende landschappen van de VS. Dat leverde hem, net als ik op die witte fiets, een hoofd vol inspiratie op.
Enrico maakt puur abstract werk, maar hij slaagt erin om met eenvoudige beeldmiddelen, gevoelens en ervaringen over te dragen. En dat is precies waar ik naar op zoek was. Het werk van Enrico is vanaf vandaag te bewonderen bij Poppe. Een extra toevoeging tijdens een smaakvol diner. Deze maand staat daarom het speciale kunstmenu centraal. Kijk, proef en geniet!

Bon appetit,
Gerard Knol

september 2016

Aan de haak geslagen

IJsvogelDeze maand staat vis centraal bij restaurant Poppe. Het eten van vis is gezond, dat weten we. De visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Met mijn onregelmatige leefstijl kan ik wel wat van die visvetzuren gebruiken. Het Voedingcentrum adviseert volwassenen om twee keer per week vis te eten. Waarvan één keer vette vis, zoals zalm, makreel of haring. Twee keer per week een visje eten schiet er, ook bij mij, nog wel eens bij in.

De kwaliteit van vis verschilt per seizoen. Op een speciale visagenda staat precies aangegeven wanneer welke vis op zijn best is. De Skrei uit Noorwegen is op dit moment bijvoorbeeld lastig te verkrijgen. Deze vis is het lekkerst in het voorjaar. Gelukkig blijven er genoeg mooie vissoorten over voor de zomerperiode. Zoals de tonijn, die wij standaard hebben opgenomen in onze menukaart. De viskalender van 2016 is met minimaal speurwerk gemakkelijk te vinden op het internet. Misschien leuk om zelf eens kijkje te nemen?

Speciaal voor de maand augustus heb ik een driegangen vissersmenu samengesteld. Als hoofdgerecht heb ik gekozen voor tong. Het is een prachtige vis om mee te werken. Het visvlees is stevig maar tegelijkertijd ook zacht en sappig. Tong is het gehele jaar door verkrijgbaar maar de kwaliteit is op zijn best van juni tot en met januari. In de overige maanden schiet de tong het meeste kuit en dat doet de vleeskwaliteit niet ten goede.
Naast de tong maakt de visserssalade als voorgerecht en het wisselende dessert het menu compleet. Speciaal voor de visliefhebbers, of voor de mensen die hun visvetzuren net als ik op pijl willen houden, is het driegangen vissersmenu de gehele maand augustus te bestellen voor €32,50.

Kom die vis vangen en geniet.

Bon appétit!
Gerard Knol
augustus 2016

Bitterzoet

gintonicOp 21 juni is de zomer echt begonnen. Een drankje kan daar wat mij betreft niet bij ontbreken. Ik kan zelf een goed glas wijn waarderen maar een cocktail op zijn tijd vind ik helemaal niet vervelend. Ook de gast omarmt de cocktail steeds vaker. In navolging van Engeland en Amerika zien we ook in Nederland het aantal kwaliteitscocktailbars groeien en het aanbod van cocktails binnen bars, restaurants en hotels stijgen. Reden genoeg om met de Poppe crew een cocktailworkshop te volgen. De Hanos organiseerde een twee uur durende cocktailworkshop, waar we kennis hebben gemaakt met de nieuwe cocktailtrends.

En bitter it is. Dus u kunt gerust nog een tijdje blijven genieten van een cocktail met gin. De gin-tonic blijft deze zomer populair. Sterker nog, hij wordt alleen maar populairder. Nieuwe gins komen bijna wekelijks op de markt. En ook het aantal bijzondere tonics stijgt. Nieuw is de mix gin met vermout. De vermout is een wijn met suiker, extra kruiden en alcohol versterkte wijn. Door de gin met de vermout te mixen ontstaat de gin Delight: een cocktail met gin, witte vermout, suikerwater en wat tonic voor het bittertje. We schenken hem in mooi glaswerk, met voldoende ijs en bijzondere garneringen.
Dankzij de tips en tricks van de workshop is een nieuwe cocktailkaart ontstaan. Hierop staan verschillende trendy cocktails, de klassiekers zoals de Amerikano maar ook aan de alcohol vrije cocktail is gedacht.
Combineer een verfrissende cocktail van onze kaart met het nieuwe zomermenu: drie gangen voor slechts 29,50. Vier de zomer!

Bon appétit!
Gerard Knol
Juli 2016

Summer is coming!

Summer

De zomer is eindelijk in aantocht. De temperatuur stijgt langzaam hopelijk zal de zon overuren gaan draaien. We hebben de afgelopen weken al een beetje kunnen proeven van het mooie zomerweer. Wat een heerlijke zomerse dagen zaten er tussen, ideaal terras weer! Maar met de zon, een drankje en een goed gerecht was ik nog niet tevreden. Het decor van het Poppe terras was aan een opfrisbeurt toe. Mijn groene vingers ontbreken dus schakelde ik Robert Exoo in om het terras vakantieproef te maken. Dat heeft goed uitgepakt. Naast de mooie bloemen en planten is het terras ook een nieuwe buitenbar en een Green Egg barbecue rijker.

De stijgende temperatuur is niet alleen goed voor mijn terras maar ook voor de kreeften. Het kreeftseizoen is namelijk weer van start gegaan. Als de temperatuur van het water weer gaat stijgen ontwaken de kreeften uit hun winterslaap en kunnen de vissers hun slag slaan. Dat is goed nieuws voor mij want kreeft is een prachtig product om mee te werken. Het vlees van de kreeft is verdeeld over het hele lichaam. Ieder stukje heeft zijn eigen smaak, van de scharen tot de staart. De staart is mijn favoriete onderdeel. Vanwege de verschillende smaken zijn er vele bereidingen mogelijk met dit smaakvolle schaaldier. Daarom heb ik speciaal voor de maand juni het lobstermenu samengesteld. Een drie gangenmenu voor 29,50 per persoon, waarin kreeft de boventoon voert. Geniet van het lobstermenu op ons vernieuwde terras en vier de zomer!

Bon Appétit!
Gerad Knol
Juni 2016

Als een kind zo blij!

citroen

We hebben versterking in de keuken. Ik zou onze nieuwe machine kunnen introduceren als nieuwe werknemer, want door de diversiteit aan mogelijkheden lijkt  dit knappe staaltje technologie wel een halve kok. De keukenbrigade was in zijn nopjes toen de pakketdienst hem kwam afleveren. Alle koks verzamelden zich direct achterin de keuken om hem te testen. Hier had ook de bediening haar voordeel mee want zij werden direct getrakteerd op een home made citroensapje. De Thermomix, is nu al een man naar mijn hart. Hij verrast ons met al zijn mogelijkheden. Met dit ding kunnen we hakken, mixen, snijden, sudderen en stomen als een tierelier. Voedingstoffen blijven behouden en door te werken met natuurlijk producten zijn we verzekerd van een diner zonder toegevoegde stoffen die het vaak niet gezonder maken. De keukenbrigade is nu al druk aan het brainstormen over alle mogelijkheden en nieuwe recepten. Een mooie nieuwe impuls van creativiteit.  Door de populariteit van deze nieuwe machine heb ik er alleen nog maar naar kunnen kijken. Misschien moet ik een pooltje maken zodat we kunnen rouleren?  

Niet alleen in de keuken wordt hard gewerkt maar ook op ons terras. Hij wordt klaargestoomd voor de zomer. Dat wordt straks genieten van een lekker zonnetje,  goede gerechten en wie weet het frisse citroen drankje?

Naast alle werkzaamheden heb ik mij de afgelopen maand ook verdiept in vegetarische gerechten. Hier wil ik jullie graag van laten genieten. Daarom deze maand een speciaal vijf gangen menu voor €32.50 p.p. uiteraard helemaal vegetarisch.  En omdat ik de brigade heb getrakteerd, kan ik de moeders op Moederdag niet overslaan. Op zondag 8 mei serveren wij, speciaal voor deze kanjers, een etagèrelunch voor 17,50 p.p. Kom genieten!

Bon appétit!
Gerard Knol
Mei 2016

Maandag

beagle
De maandag, is voor de meeste van ons de dag die we het liefst willen overslaan. De dag dat het weekend echt voorbij is en de werkweek weer begint. Voor mij is de maandag het begin van mijn eendaagse weekend. Ik draai mij vaak nog een keer om voordat ik onder het vergiet ga staan. Drink een bak koffie en pak het krantje er bij. Ondertussen staan de twee viervoeters te popelen om uit te gaan dus schiet ik in mijn jas, trek mijn laarzen aan en op naar het bos.

De oudste viervoeter lever ik na de boswandeling thuis weer af. Hij gaat verder waar ik mee begonnen was en zoekt zijn mandje nog eens op. Met de jongste ga ik op pad naar de honden training. Goed voor de hond maar misschien nog wel beter voor mij. Want wie denkt dat alleen Sous aan de slag moet heeft het mis. Op de hei gaan we samen aan het werk. Die kleine rent rond, en ik ben vooral diegene die zijn kop er bij moet houden. Als de training iets minder gaat heeft het voornamelijk met mijzelf te maken. Het geven van de juiste signalen is nog een hele klus. Maar meestal cross ik na afloop met een voldaan gevoel of met punten van verbetering terug naar huis.

‘s Avonds druppelen de kids één voor één binnen om gezamenlijk lekker te tafelen. De ene keer thuis de andere keer uit. Op deze manier ben ik weer helemaal opgeladen voor een nieuwe werkweek want na de maandag kan die pas echt goed beginnen.
En die werkweek kan voor u ook goed beginnen of goed bij ons afsluiten met het vernieuwde Happy hour menu. Een 3-gangen keuzemenu voor 29,50 p.p. Bestelt u voor 18.30 uur? Dan betaalt u slechts 26,50!

Bon appétit!
Gerard Knol

April 2016