vGoghEen tijdje terug organiseerden wij, met de familie,een knollendagje. Met z’n allen op pad naar het Kroller Muller museum. Samen crossen op de welbekende witte fietsjes door het park de Hoge Veluwe. Een mooie combi van kunst en beweging. In het museum ging mijn aandacht vooral uit naar de werken van Vincent van Gogh. De verschillende fases van zijn leven zijn terug te vinden in zijn werken, waardoor er weer verschillende stijlen zijn ontstaan. Fascinerend.
Terug op de witte fiets, met een hoofd vol inspiratie, bedacht ik dat het tijd is voor nieuwe kunst aan de muur. In restaurant Poppe hangen nu, na verschillende exposities van verschillende kunstenaars, weer onze eigen schilderijen. Poppe is een geschikte ruimte om werken te exposeren. Dit brengt naast vernieuwing in het interieur, ook een mogelijkheid voor kunstenaars om hun werk aan het publiek te tonen.

Tijdens een wandeling in het bos kwam ik Arie Otten tegen, beeldend kunstenaar uit Apeldoorn. Hij vertelde over de Apeldoornse kunstenaar Enrico Nieuwenhuis. Een interessante man met een nog interessanter verhaal. Enrico maakt kunst vanaf zijn veertiende, gaf toe aan zijn groeiende vrijheidsdrang en doorkruiste al liftend Europa. Alsof dat nog niet genoeg was belandde de avonturier via Mexico in Amerika, waar hij tien jaar als vrachtwagenchauffeur werkzaam was. Een rijdende kunstenaar? Precies. Vanachter het stuur van zijn vrachtwagen reed Enrico door de meest indrukwekkende landschappen van de VS. Dat leverde hem, net als ik op die witte fiets, een hoofd vol inspiratie op.
Enrico maakt puur abstract werk, maar hij slaagt erin om met eenvoudige beeldmiddelen, gevoelens en ervaringen over te dragen. En dat is precies waar ik naar op zoek was. Het werk van Enrico is vanaf vandaag te bewonderen bij Poppe. Een extra toevoeging tijdens een smaakvol diner. Deze maand staat daarom het speciale kunstmenu centraal. Kijk, proef en geniet!

Bon appetit,
Gerard Knol

september 2016