IJsvogelDeze maand staat vis centraal bij restaurant Poppe. Het eten van vis is gezond, dat weten we. De visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Met mijn onregelmatige leefstijl kan ik wel wat van die visvetzuren gebruiken. Het Voedingcentrum adviseert volwassenen om twee keer per week vis te eten. Waarvan één keer vette vis, zoals zalm, makreel of haring. Twee keer per week een visje eten schiet er, ook bij mij, nog wel eens bij in.

De kwaliteit van vis verschilt per seizoen. Op een speciale visagenda staat precies aangegeven wanneer welke vis op zijn best is. De Skrei uit Noorwegen is op dit moment bijvoorbeeld lastig te verkrijgen. Deze vis is het lekkerst in het voorjaar. Gelukkig blijven er genoeg mooie vissoorten over voor de zomerperiode. Zoals de tonijn, die wij standaard hebben opgenomen in onze menukaart. De viskalender van 2016 is met minimaal speurwerk gemakkelijk te vinden op het internet. Misschien leuk om zelf eens kijkje te nemen?

Speciaal voor de maand augustus heb ik een driegangen vissersmenu samengesteld. Als hoofdgerecht heb ik gekozen voor tong. Het is een prachtige vis om mee te werken. Het visvlees is stevig maar tegelijkertijd ook zacht en sappig. Tong is het gehele jaar door verkrijgbaar maar de kwaliteit is op zijn best van juni tot en met januari. In de overige maanden schiet de tong het meeste kuit en dat doet de vleeskwaliteit niet ten goede.
Naast de tong maakt de visserssalade als voorgerecht en het wisselende dessert het menu compleet. Speciaal voor de visliefhebbers, of voor de mensen die hun visvetzuren net als ik op pijl willen houden, is het driegangen vissersmenu de gehele maand augustus te bestellen voor €32,50.

Kom die vis vangen en geniet.

Bon appétit!
Gerard Knol
augustus 2016